måndag 21 mars 2011

Några vuxna tankar om Virginia Andrews Vindsträdgården

Har läst om Vindsträdgården och just börjat på Blomblad för vinden. Läste dem när jag var typ tio år gammal. Jag mindes incesten, jag mindes den religiösa fanatismen, men jag hade hade helt glömt bort en grej - jag förstod det väl inte ens då: första gången som syskonen Cathy och Christopher har sex så våldtar han ju henne. Och hon tröstar honom och ba "det var inte ditt fel, det är jag som går runt här i tunna kläder och provocerar, du kan ju inte hjälpa att du håller på att bli man".
Fräscht! Alla män är offer för sin sexualitet här, de tappar allt sans och vett och kan absolut inte tänka på annat än musbus så fort de ser Cathy och de kan absolut inte kontrollera sina lustar. Tänk att vi var en hel generation som läste de här böckerna innan vi ens nått puberteten...
En annan grej är att alla syskonen är otroligt IRRITERANDE. När jag var liten tyckte jag att det var så fascinerande hur vackra de var, och begåvade. Nu känns de rätt så outhärdligt självgoda. Man nästan hejar på mormor när hon piskar dem.

Men trots allt detta, och trots att jag nu inser hur otroligt dåligt skrivna de är, så får jag fortfarande ett nostagliskt mysrys när jag läser dem.

21 kommentarer:

 1. Ah, de där snodde jag från min äldre syster och läste... Undrar vad jag skulle tycka om böckerna idag?!
  Och undrar om de har filmatiserats.... *kastar mig över google*

  SvaraRadera
 2. haha va sjukt, jag läste dem också som "barn" och tyckte de var jättebra då! nu är de ju typ bara creepy;D

  SvaraRadera
 3. nämen hoppla! nu ringer det en liten klocka. och jag anar att mitt ungdomliga jag gjorde en liten notering *inte gå runt i tunna balettkläder och hetsa upp män*...
  riktigt sunkigt faktiskt.
  en grej som däremot skulle vara otäckare för mig idag är de där munkarna med arsenik, och hur modern matar sina barn med dem. riktigt vidrigt.

  SvaraRadera
 4. elisabeth; ja, det finns så mycket potential flr riktigt bra gotiskt tantsnusk i böckerna - om man hade haft en riktigt sträng redaktör så hade det kunna bli verkligt bra!

  SvaraRadera
 5. haha, så det var alltså DÄRFÖR du undvek att gå runt i balettkläder på vinden? :D

  SvaraRadera
 6. Jäklar Mats, fattade INGENTING av det där då, inte som jag minns, var så uppslukad av att gråta.Blomblad för vinden var som att lyssna på världens sorgsligaste låt. Låg i min säng i London och hulkade storartat, men hjälp, då måste jag ha varit mycket äldre. Fattade jag verkligen inte, eller har jag förträngt minnet. Måste läsa om, eh, tack för lästips.

  http://linapinaballerina.blogspot.com/

  SvaraRadera
 7. Mats: enda, säger enda, anledningen:-)
  Och det kanske världen bör vara tacksam för.

  SvaraRadera
 8. Åh, fyfaaan, dessa genomvidriga böcker! Jag läste hela serien, alla fem, för massa år sen, även fast det egentligen bara är det första två som faktiskt går att läsa utan att vilja sätta eld på sig själv vid varannan sida, ungefär (och då är ju, som du påpekar, ändå moralen mald till sand redan från the get-go). Sen lärde jag mig tydligen inget av mitt tilltag, för jag läste om alltihop några år senare, för att jag hade glömt delar av historien och kände mig tvungen. Nu hoppas jag att jag ger fan i att upprepa mina misstag, fast ändå står bokjävlarna kvar i bokhyllan och frestar mig... Gah! :D

  SvaraRadera
 9. Själv fjantade jag runt i balettkläder på vinden under hela min uppväxt. Ingenting hände. INGENTING, I tell you! Inte så mycket som ett tjyvnyp. Skyller min bristande självkänsla på Virginia Andrews.

  Jag har förresten bara läst en av böckerna i serien och det var typ hundra år sedan. Överväger starkt att låna Saras fina engelska böcker (som det ryktas om att hon fick i julklapp av någon...) vad det lider.

  SvaraRadera
 10. Hahahaha! De böckerna är som gjorde för ditt tolvåriga jag!

  SvaraRadera
 11. Hej Mats!
  Jag läste alla fem när jag var nio år och idag är jag 19. Kanske borde läsa om dem idag och se om jag klarar av det utan att vilja slå ett trubbigt tillhygge i huvudet. Har precis förhandsbeställt din bok! En fråga, kan du inte säga till på bloggen när det är dags för audition till rollerna? Jag går en teaterutbildning i Stockholm och skulle äääälska att åtminstone få provspela till filmen!

  Hälsningar Linn

  SvaraRadera
 12. Linn, vi kommer absolut att blogga när och om det blir dags för castingen. "Gilla" Cirkeln på Facebook också, där lägger vi ut alla sorters nyheter.

  SvaraRadera
 13. Hehe läste med de böckerna! Någon som läste boken Olivia? Är det en bok i serien eller är den fristående? Såg nämligen att den ligger ute på Tradera för typ en krona. /A

  SvaraRadera
 14. Har också läst både Vindsträdgården och Blomblad för vinden och brodern är inte den ende som våldtar Cathy utan hon blir i princip våldtagen även av sin man Julian, läkaren Paul och sin mammas man Bart, men hon förlåter dem hela tiden. Hon är enligt mig en smula egenkär....

  SvaraRadera
 15. Är jag den enda som tycker att de är rätt bra? Fast det är ju typiskt sådana böcker som inte passar alla , själv är jag oerhört känslosam och känner för att börja gråta så fort jag slår upp en sida ur boken, bara för att allt känns så hopplöst... Men visst kan jag hålla med om att allt inte är så himla genomtänkt och sunt ;)

  SvaraRadera
 16. ALLA mina Virginia Andrewsböcker ligger i en låda på vinden. Och jag betonar ALLA eftersom jag har varenda en, i alla hennes serier (även den sista där hon dog mitt i boken och släkten anlitade en goastwriter).
  En röd tråd i hennes böcker är ju att syskonen blir kära i varandra och våldtar varandra till höger och vänster. Tänker att hon (Virginia) själv måste ha blivit drabbad som barn, på något vis.

  Kanske borde man hämta ner sin VA-låda och läsa om några av dem. Minns att jag tyckte att de var vansinnigt bra då jag började läsa henne när jag var 18-19 år. Idag är jag 42 :)

  SvaraRadera
 17. Jag har alla Virginia Andrews böcker som blivit skriva på svenska (ytterst svårt att finna dem, tagit mig sedan jag var 7 år, nu är jag snart 20 år) och jag förstår om du inte tycker dem är bra. Men jag vill ändå säga min åsikt om det hela. jag älskar hur hennes böcker är skriva. Alla är det något om incest (inget att hurra för, för det är ganska werid) men så likt den verkliga världen. Hennes böcker går ut på att man förälskar sig i helt fel människor och man måste klara sig ur det.

  Min favoritserier är Heaven och Melody!:)

  SvaraRadera
 18. Lite sent svar det här. Jag har inte läst alla Andrews böcker och det är faktiskt bara de två första serierna hon har skrivit själv. Hon dog i bröstcancer 1986. Visst kan hon lämna en del övrigt att önska när Der kommer till hur böckerna är skrivna men hon har verkligen förmågan att trollbinda en läsare ungefär som Stephen King. Detta är en gåva få författare förunnat enligt min mening. Dessutom var ju syskonen instängda på en vind i flera år ( i boken du avser) och de hade inga andra människor eller jämnåriga än varandra att ty sig till. En mormor som försökte mörda dem dessutom. Om de skulle utveckla en sådan kärlek när de kom i puberteten är väl inte helt otroligt. Och visst är det sjukt i verkligheten men i den fiktiva Andrews världen ger incesten faktiskt en extra krydda och spänning till böckerna. Den är en av hennes signum.

  SvaraRadera
 19. Lite sen kommentar men Blomblad för vinden är ju ännu värre. Den är full av karlar som trånar efter den undersköna Cathy, och som hela tiden hotar med att våldta henne.

  SvaraRadera